Predstavitev

Pred enajstimi leti je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je  najstarejši po »mladosti« svojih članov. Umetniški vodja orkestra in dirigent je od januarja 2018. Jurij Cizej, njegov predsednik pa vsa leta prof. Milan Pavliha.

Od prvega srečanja do 54 članov

Prvo srečanje in prva vaja orkestra je bila 1. februarja 2005. Vajo je vodil dirigent Jože Hriberšek, ki je bil potem neprekinjeno orkestrov umetniški vodja in dirigent do konca leta 2008. Ustanovni občni zbor Kulturnega društva Godba ljubljanskih veteranov je bil 5. aprila 2005, krstni nastop orkestra pa 29. septembra 2005 na otvoritvi Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Prva skupinska fotografija.

Prva skupinska fotografija.

Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju. Orkester šteje 54 članov. Sestav orkestra je zelo raznolik, tako po starosti kot po poklicni in glasbeni izobrazbi.

Letni koncerti v Slovenski filharmoniji

Pogoj za članstvo je dosežen Abraham in igranje na enega izmed pihalnih ali trobilnih instrumentov. Orkestru so se pridružili tudi nekateri dirigenti ljubljanskih godb pa tudi dvanajst upokojenih uglednih akademskih glasbenikov. Godbeniki so najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. V letih 2009 do 2011 je umetniško vodenje prevzel  prof. Alojz Zupan in dvignil orkester na še višjo kakovostno raven. Leta 2012 je orkestru dirigiral Tomaž Grintal. Orkester prejema laskave ocene glasbenih kritikov doma in na tujem (Ljubljana, Števerjan, Gropada, Schladming, Novi Vinodolski, Pula). KD Godba ljubljanskih veteranov je leta 2010 prejelo od Ministrstva za kulturo odločbo o podelitvi statusa društva v javnem interesu na področju kulture. Ocenilo je, da društvo izkazuje pomembnejše dosežke svojega delovanja s koncerti, z udeležbo na domačih in mednarodnih festivalih in s prispevkom k medkulturnemu dialogu.

GLV-koncert-Schladming

Koncert v Schladmingu.

12. julija 2012 se je ljubljanski seniorski orkester že drugič predstavil s samostojnim koncertom na mednarodnem festivalu MID EUROPE  v Schladmingu.

kvartet-klarinetov

V orkestru deluje tudi sekcija Kvartet klarinetov.

Godba ljubljanskih veteranov je dala pomemben delež pri seniorskem gibanju v godbeništvu in zlasti v Ljubljani pri kulturnem utripu Starosti prijazne Ljubljane. Za vrhunske izvedbe svoje programske zvrsti si je prislužila laskave ocene doma in na tujem. Prisotna je na festivalih za tretje življenjsko obdobje že od leta 2005.

Srebrna plaketa

 Tik pred Prešernovim dnem leta 2014 je Zveza kulturnih društev Ljubljana podelila Godbi ljubljanskih veteranov srebrno priznanje ob 10. obletnici delovanja. Jubilejni koncert ob 10.obletnici bo 16. novembra 2014 ob 18.00 v Slovenski filharmoniji.

GLV - srebrna plaketa

Leta 2014 smo prejeli srebrno plaketo.