Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov med nastopajočimi v spomin na holokavst

V Centru urbane kulture Šiška je bila 24. januarja 2015 prireditev ob mednarodnem spominskem dnevu holokavsta – obletnici osvoboditve prvega nacističnega taborišča Auschwitz.

Beseda holokavst izvira iz grških besed holos (celoten, cel) in kaustos (sežgan), uporablja pa se jo za označitev genocida med Judi, Romi, Slovani ter pripadniki drugih etničnih skupin evropskih držav. V koncentracijskih taboriščih je umrlo tudi 26.234 Slovencev, največ v Dachauu, Gonarsu in Jasenovcu.

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Janez Stanovnik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije. Slavnostna govornica je bila direktorica Amnesty International Slovenije Nataša Posel.

Scenaristka Silvana Knok je v prireditev vključila predstavnike skupin, ki so v času holokavsta imeli največ žrtev: Jude, Rome in Sinte. Nastopili so voditelj Matej Ulčar, KUD Smlednik, Godalni orkester in zbor pevk Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje, Zavod Baletna šola Stevens, Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, Darko Nikolovski, Polona Vetrih, Janez Dovč in Romsko društvo Redina.

Ob zaključku je bila izrečena topla zahvala polne dvorane Kina Šiška prisotnim zapornicam in zapornikom, taborišnicam in taborišnikom, preganjanim, vsem ukradenim otrokom – da so žalostne spomine, pa vendarle polne ljubezni do rodne grude, zapisali in povedali v trajen spomin in večni opomin.

10353_1958_Fotografija-0540 10353_3224_Fotografija-0539

This entry was posted in . Bookmark the permalink.